Gestandaardiseerde plantenextracten zijn doeltreffend!
Tegenwoordig lijden veel mensen aan negatieve stress. Niet alleen in het zakelijke leven is het druk, steeds vaker is men eveneens privé drukbezet. Voor iedereen die tegen burn-out aanzit: dit overzicht van plantenextracten die u helpen om de gevolgen van stress de baas te blijven.
Avena sativa (haver), gestandaardiseerd op flavonoïden zoals isovitexine

Ontschorste havervrucht wordt gebruikt bij zenuwachtigheid en slapeloosheid. De positieve invloed op de slaap is te danken aan de aanwezigheid van tryptofaan (voorloper van melatonine) en melatonine zelf. Melatonine wordt het slaaphormoon genoemd omdat het enkel ’s nachts wordt aangemaakt. In periodes met een heel drukke agenda kan uw slaap-waak ritme van slag raken. Melatonine (en dus Avena sativa) helpt dan het bioritme normaliseren.


Neuravena®-kwaliteit

De havervariëteit die gebruikt wordt voor de Neuravena®-kwaliteit werd op voorhand gescreend op doeltreffendheid in laboratoriumtesten. Deze haver gaf in de testen een duidelijk remmend effect op MAO-B en PDE4. Dit zijn twee functionele eiwitten die onze mentale gezondheid beïnvloeden.

MAO-B (monoamine oxidase B) versnelt de afbraak van serotonine, noradrenaline en dopamine in ons lichaam. Dit zijn de signaalgevers van het zenuwstelsel die betrokken zijn bij een beter gemoed, welzijn en blijdschap. PDE4 (phosphodiesterase 4) heeft vele functies in het lichaam. Remmers van PDE4 worden momenteel bestudeerd als antidepressiva en als stimuli voor het geheugen. Door MAO-B en PDE4 af te remmen, bezit deze Avena sativa het potentieel om uw emotioneel welzijn en geheugencapaciteit te ondersteunen.

Rhodiola rosea (rhodiola), gestandaardiseerd op rosavine

Recent onderzoek duidt op het belang van rhodiola voor patiënten met een algemene angststoornis of milde tot matig ernstige depressie. Het stresswerend effect was al eerder bestudeerd.

Nachtwerk als stressfactor

Het stresswerend effect van rhodiola werd bestudeerd bij 56 gezonde mannen en vrouwen (24-35 jaar oud) die tijdens de nacht werkten. Nachtwerk is een niet te onderschatten stressfactor. Gedurende twee weken gebruikten ze dagelijks een rhodiola extract. Tijdens deze periode waren ze minder vermoeid en was hun mentale alertheid duidelijk verbeterd (beter kortetermijngeheugen, beter reactievermogen op geluiden en visuele stimuli, beter concentratievermogen).

Examenstress bij studenten

Ook de invloed van rhodiola op examenstress werd onderzocht in een gecontroleerde studieopzet. Vijftig studenten namen deel aan het onderzoek. De helft van de studenten kreeg gedurende 20 dagen een rhodiola extract, de andere helft een nepmiddel. Studenten uit de behandelde groep rapporteerden een betere fysieke en mentale fitheid dan de studenten uit de controlegroep (nepmiddel). Ze waren in de wolken over het gunstige effect van rhodiola op hun mentale vermoeidheid. Bovendien sliepen ze beter, hadden ze minder nood aan slaap, was hun algemeen goed gevoel verbeterd en nam de motivatie om te studeren toe.

Eleutherococcus senticosus (Siberische ginseng), gestandaardiseerd op eleutherosiden

De therapeutische indicaties voor Siberische ginseng zijn volgens ESCOP: verminderde mentale en fysieke capaciteit zoals zwakte, uitputting, vermoeidheid, concentratieverlies en herstel na ziekte.Fysieke activiteit

Siberische ginseng staat gekend als de plant die Russische atleten hielp/helpt ondersteunen. De plant is geliefd bij sporters omwille van de prestatieverhogende impact van de bestanddelen (betere aanpassing aan verlaagde zuurstofatmosfeer op grote hoogte, langer uithoudingsvermogen).

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Het effect van Siberische ginseng werd t.o.v. een nepmiddel getest bij 76 CVS-patiënten. Na 2 maanden suppletie vertoonde een subpopulatie van de gebruikers (diegenen met milde tot matige vermoeidheid) een statistisch significante verbetering in vitaliteit. Voor de grote groep was de significantie slechts aanwezig op 1 maand suppletie, en verdween ze op 2 maanden suppletie. Siberische ginseng is dikwijls efficiënter bij onderbroken gebruik.

Andere kandidaat plantenextracten

Melissa officinalis (citroenmelisse), gestandaardiseerd op rozemarijnzuur, wordt volgens ESCOP aangeraden bij krampen van het maagdarmstelsel, en door de Duitse Commissie E voor nerveuze slaapproblemen.

Schisandra chinensis (schisandra) induceert bij gezonde personen een beter uithoudingsvermogen, een fijnere motoriek en een hogere mentale capaciteit. Diverse klinische studies tonen het nut van schisandra bij psychiatrische aandoeningen (neurose, depressie, alcoholisme,…), griepepidemieën en uiteenlopende ontstekingsprocessen (aan sinussen, oren, longen, maag,…). Een schisandra extract wordt gestandaardiseerd op schisandrinen.
Referenties

  • Blumenthal M et al. Herbal Medicine. Expanded Commission E Monographs, ABC, 2000; pp281-2.
  • Bystritsky A et al. J Altern Complement Med 2008; 14(2):175-80.
  • Darbinyan V et al. Nord J Psychiatry 2007; 61(5):343-8.
  • Monograph. Eleutherococcus senticosus. Altern Med Rev 2006; 11(2):151-5.
  • Panossian A, Wikman G. J Ethnopharmacol 2008; 118(2):183-212.

Woordverklaring: “ESCOP” en de “Duitse Commissie E” zijn twee standaardwerken binnen de fytotherapie.